Voor- en nadelen van een trampoline met een net

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Het aanschaffen van een trampoline met een net is betrouwbaar en veilig. Door een veiligheidsnet te gebruiken zorg je ervoor dat ongelukken beperkt worden. Een verkeerde sprong op de trampoline kan makkelijk worden opgevangen door het net. De springer valt niet steeds van de trampoline af en kan rustig doorspringen. De val wordt dus gebroken en de springer wordt als het ware door het net teruggeduwd naar de trampoline. Heb je kleine kinderen dan is een trampoline met een net ten zeerste aan te raden.

 

Alle trampolines boven de grond zijn verplicht een net te hebben

Om de veiligheid te garanderen heeft de Nederlandse overheid verplicht om alle trampolines boven de grond te verplichten met een veiligheidsnet. Deze wet is geldig sinds 1 januari 2021. Dit betekent dat speelgoedwinkels en speciaalwinkels alleen nog maar zogenaamde groundlevel trampolines zonder net mogen verkopen. Maak je de keuze om een trampoline met poten aan te schaffen of een inground trampoline dan krijg je daar altijd een veiligheidsnet bij. De reden waarom er een veiligheidsnet bij zit is omdat er in het verleden veel ongelukken ontstonden zonder een net. Met een trampoline met net zorg je ervoor dat er minder letselschade ontstaat en dat scheelt een hoop gedoe.

 

Dit zijn de voordelen van een veiligheidsnet

Een veiligheidsnet dient uiteraard voor de veiligheid. Met een net zorg je ervoor dat je kind per ongeluk niet van de trampoline afspringen. Je hoeft daardoor als ouder niet constant op te letten, alhoewel je wel natuurlijk af en toe moet kijken hoe het gaat. Bij kleinere trampolines is het springoppervlakte een stuk kleiner en dan is zo’n net helemaal aan te raden. Je zult daarnaast merken dat je kind of kinderen gaan experimenteren met het springen op een trampoline. Ze gaan trucjes doen en andere gevaarlijke stunts. Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat het springen veiliger wordt gemaakt.

 

Wat zijn de nadelen van een veiligheidsnet?

Eén van de nadelen van zo’n net is dat kinderen moeilijker op de trampoline kunnen komen. Dit kun je voorkomen door de trampoline in te graven. Daarnaast is een veiligheidsnet een extra kostenpost en kost het ook enige moeite om het te bevestigen aan de trampoline. Ander nadeel is dat je trampoline met een veiligheidsnet een stuk hoger wordt. Reken gemiddeld zo’n 1,80 meter extra hoogte. Beschik je over een kleine tuin dan zal je trampoline een stuk meer opvallen. Dat is niet wat iedereen prettig vindt.

Meer lezen?